“מה? לא שמעתי מה אמרת”

אם גם אתם שומעים את עצמכם אומרים את המשפט הזה יותר מפעם אחת ביום או מוצאים את עצמכם סובלים מאזניים סתומות המקשות על השמיעה באופן שוטף, המאמר הבא יכול לסייע לכם להבין איך משחררים אוזן סתומה. אבל קודם שנבין מה היא אוזן סתומה, כדאי להכיר טוב יותר את מבנה האוזן האנושית.

מוגלה מאחורי האוזן

מבנה האוזן

  • האוזניים שלנו כפי שאנחנו מכירים אותן הן רק חלק אחד ממכלול שלם המשמש לא רק לשמיעה, אלא גם לשמירה על שיווי משקל, לאיזון ולהעברת מסרים. האוזן הינה בעלת שלושה אזורים עיקריים:
    1. האוזן החיצונית, הנמשכת מהאפרכסת ועד עור התוף.
    2. האוזן התיכונה – המצויה בין האוזן החיצונית ובין מערכת השמע הפנימית. כוללת את שלוש עצמות השמע, הן העצמות הקטנות ביותר בגופנו אשר תפקידן להעביר את תנודות עור התוף אל עצב השמע דרכו מועברים הקולות והופכים להיות אותות חשמליים המגיעים בסופו של דבר למוח.
    3. האוזן הפנימית – באוזן הפנימית ממוקם שבלול האוזן, הוא איבר שיווי המשקל המאפשר לשמור על יציבות במרחב החיצוני. כמו כן, האוזן הפנימית כוללת את עצב השמע ממנה הוא מתחיל ומגיע אל המוח.

אוזניים סתומות - הגורמים

היצרות תעלות השמע:

אחת הסיבות העיקריות להיווצרות לחצים באזניים היא היצרות תעלות השמע. בדקו את עצמכם, האם אי פעם חשתם את אחת מהתופעות הבאות: לחצים גוברים על האזניים בטיולים, בנסיעה או הליכה בירידות תלולות, בזמן צלילה או טיסה, סביר להניח שאתם סובלים מהיצרות תעלות השמע.
תעלת השמע, המכונה גם תעלת אוסטיוכוס, היא צינורית צרה המחברת את חלל האוזן התיכונה אל הפה והאף. הפרשים בלחצי אוויר בין האוזן התיכונה ובין הסביבה גורמים לאותה תחושת לחץ מוכרת באוזן. לחץ האטמוספירה החיצוני משפיע על גופנו וכך, כאשר אנחנו משנים את גובהנו, עולים על הר או צוללים לתוך המים, הלחץ החיצוני המופעל על הגוף יכול ליצור תחושה של אוזן סתומה.

הצטננות:

אנשים הסובלים מהצטננות תכופה יכולים גם הם להתמודד עם תחושה של אוזן סתומה פעמים רבות.
הצטברות גופים זרים
הצטברות של שעוות אזניים, לכלוך, נוזלים או גורמים זרים אחרים יכולה להשפיע על היווצרות לחצים בתוך האוזן וכתוצאה מכך, עלולה לגרום ללחצים בתעלות השמע הפנימיות.

תהליכים פולשניים:

לעתים רחוקות, תהליכים פולשניים כמו ניתוחים או ניקוב חורים באוזניים, עלולים לגרום גם הם להיווצרות דלקות. אלו, בתורן, גורמות לאוזן סתומה. אמנם, חור באוזן כשלעצמו לא אמור לגרום לאוזן סתומה אבל ניקוב חורים באוזניים אצל אנשים רגישים יכול להביא לאי אילו תופעות לוואי.